Orbit_HU_sugarless_header
A RÁGÓZÁS ELŐNYEI

CUKORMENTES RÁGÓGUMI

Hogyan segít a cukormentes rágógumi rágása? A cukormentes rágógumi nemcsak frissíti a leheletet, hanem mentás vagy gyümölcsös változatokat is kínál. Segít a fogszuvasodás elleni védelemben is, és a szájhigiénia egyik eleme - a fogmosás, a fogköztisztítás és a fogorvosnál tett ellenőrző látogatások mellett. Tudj meg többet.

MI TÖRTÉNIK ÉTKEZÉS UTÁN?

Alt Image

Étkezés és ivás után a lepedékképző baktériumok által termelt savak megtámadják a fogfelszínt, és károsíthatják a fogzománcot, ami növeli a szuvasodás kockázatát.
Alt Image

A savaknak kitett fogaknál nagyobb a fogszuvasodás kockázata is, ami számos rendszerszintű betegség kialakulásához járul hozzá.
Alt Image

A nyál természetes védelmet nyújt a fogak számára. Segít eltávolítani az ételmaradékokat és semlegesíti a savakat. A fogzománc helyreállításához szükséges ásványi anyagok forrása is.

HOGYAN SEGÍT A NYÁL A FOGÁPOLÁSBAN?

MI
A NYÁL?

A nyál, amely 99%-ban víz, folyamatosan tisztítja a fogakat és a szájat. Egy ember átlagosan körülbelül 0,5 liter nyálat választ ki naponta. Azonban több is lehet belőle, ha valami finomat eszünk vagy rágógumit rágunk. A nyál szabályozza a fogakat befolyásoló szájüregi környezetet. Ha a pH-érték a kritikus 5,5 alá csökken, a fogak elkezdenek károsodni.

MIÉRT
FONTOS A NYÁL A FOGAK SZÁMÁRA?

A nyál a szájüreg legfontosabb természetes védelme a fogszuvasodás ellen. Mennyiségének csökkenése fogszuvasodás, rágási és nyelési nehézségek kialakulásához, valamint a sérülésekre és fertőzésekre való fokozott fogékonysághoz vezethet. A szájszárazságban (vagy xerosztómiában) szenvedő betegek nagyobb valószínűséggel szenvednek a legtöbb ilyen betegségben.
Orbit_green

A nyáltermelés természetes védekezés a szuvasodás ellen, és minél több van belőle, annál jobb. A szájban lévő mennyiségének növelésére a legegyszerűbb és leghatékonyabb mód a cukormentes rágógumi, pl. az Orbit. A kutatások szerint a rágás akár tízszeresére is megnöveli a nyálelválasztást. Az így ingerelt nyáltermelés több ásványi anyagot tartalmaz. A cukormentes rágógumi 20 percig történő rágása naponta legalább háromszor étkezés után segít semlegesíteni a lepedéket okozó savakat.

A NYÁL FUNKCIÓINAK ALAPOSABB ISMERETE

Alt Image

HIDRATÁLÁS

segít a rágásban, nyelésben és beszédben
Alt Image

TISZTÍTÁS

eltávolítja az ételt a szájból és a fogakról
Alt Image

SEMLEGESÍTÉS

semlegesíti a lepedékképző baktériumok által termelt savakat
Alt Image

EMÉSZTÉS

a szénhidrát lebontásával kezdődik
Alt Image

REMINERALIZÁLÁS

lehetővé teszi a fogszuvasodás korai szakaszainak helyreállítását
Alt Image

BIZTONSÁG

antibakteriális hatású, fertőzések elleni küzdelem

HOGYAN SEGÍT A CUKORMENTES RÁGÓGUMI RÁGÁSA?

Alt Image

VÉDELEM

Tanulmányok bizonyították, hogy a cukormentes rágógumi rágása akár tízszeresére növeli a nyálelválasztást, ráadásul kalciummal és foszfátokkal dúsítja azt, amelyek lehetővé teszik, hogy hatékonyabban védd fogaidat a savas támadástól.
Alt Image

SAVAK
SEMLEGESÍTÉSE

Érdemes étkezés után rágógumit rágni, ha nem tudunk fogat mosni. Érdemes megemlíteni, hogy kávé, gyümölcslé, sőt szénsavas víz fogyasztása után is, mivel ezek a termékek savas reakciót váltanak ki. A sérült vagy meggyengült fogzománc a fogszuvasodás kezdete.
Alt Image

SZAKÉRTŐK
ÁLTAL JAVASOLT

Ma már a Fogászati Világszövetség (FDI) és világszerte mintegy 20 nemzeti fogászati szövetség megerősíti a cukormentes rágógumik rágásának fogászati egészségügyi előnyeit.

HOGYAN KÜZDHETŐ LE A SZÁJSZÁRAZSÁG?

A szájszárazság érzése nemcsak kellemetlen, hanem fájdalmas is lehet, és nem szabad elfelejteni, hogy komolyabb problémákhoz is vezethet. Ezek közé tartozik a fogszuvasodás, a fertőzések és az általános szájfájdalom fokozott kockázata, amelyet a gyulladás és a nyálkahártya károsodása okoz.

MIK A SZÁJSZÁRASSÁG TÜNETEI?

Orbit_dripIcon
  • Száj- és nyálmirigy-fertőzések
  • Fogszuvasodás
  • Beszélési nehézségek
  • Gombás fertőzések
  • Nehézség száraz ételek fogyasztásakor
  • Fájdalmas vagy kellemetlen nyelés
  • Általános kellemetlen érzés a szájban
  • Rossz szájíz
FF_VoiceBalloon-removebg-preview

MIÉRT
VAN SZÁJSZÁRAZSÁGOM?

A szájszárazságnak különböző okai lehetnek:
• több mint 400 gyakran használt gyógyszer okozhat szájszárazságot. Ezek közé tartoznak az antihisztaminok és a depresszió, a hányinger vagy a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek.
• a fej és a nyak sugárterápiája károsíthatja a nyálmirigyeket és csökkentheti a nyálelválasztást. A szájszárazság, de normális nyáltermeléssel, gyakori, és főként szorongással, stresszel vagy depresszióval hozható összefüggésbe,
• a reggeli ébredés utáni szárazságot okozhatja a szájlégzés,
• továbbá: autoimmun betegségek (Sjögren-szindróma, szarkoidózis), dekompenzált cukorbetegség, menopauza, anorexia, rossz táplálkozás vagy éhezés.
FF_VoiceBalloon-removebg-preview

MIT
TEHETEK A SZÁJSZÁRAZSÁG MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN?

• moss rendszeresen és alaposan fogat és ínyt fluoridos fogkrémmel, különösen cukros ételek és italok után;
• rendszeresen keresd fel fogorvosodat, és kérj tanácsot a diétával, fluoridpótlással, repedések betömésével és mesterséges nyállal, valamint a szájszárazság enyhítésének módjaival kapcsolatban;
• a gyakori vízfogyasztás is segíthet;
• fokozd a természetes nyálelválasztást az Orbit cukormentes rágógumival. Hatékony és kellemes módja a szájszárazság tüneteinek enyhítésének. Érdemes rágózni, különösen étkezés és ivás után, amikor nincs lehetőségünk fogat mosni, vagy kényelmetlen az.
Graph_HU

MI AZ A PH-GÖRBE?

A pH-görbe megmutatja, hogyan változik a szájüreg savassága a cukrok hatására az idő múlásával. Az emberi test különböző részei a funkciójuktól függően különböző savassági szintekkel rendelkeznek.

A NYÁL PH-ÉRTÉKE

A nyál pH-értéke közel semleges (7,0), mivel 98%-ban vízből áll. Étkezés és ivás után az ételben található savak, valamint a lepedékben lévő baktériumok által termelt savak megtámadják a fogfelszínt, és károsítják a fogzománcot, ami növeli a szuvasodás kockázatát.

Alt Image

RÁGJ ORBITOT

Frissen indítanád a napot? Valósítsd meg egy darab ORBIT cukormentes rágógumival. Remek módja a felfrissülésnek, miközben otthon vagy az irodában dolgozol.